Kevään infotilaisuuksissa esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Vastaukset ovat suuntaa-antavia ja niihin tulee vielä tarkennuksia projektin edetessä. As Oy Jussaarenkuja 3
K: Miksi ei valita pinnoitevaihtoehtoa perinteisen saneerausmenetelmän sijaan? V: Päätös on tehty suunnitella remontti perinteisellä uusimismenetelmällä, koska se sopii kohteeseen paremmin. Perinteisessä remontissa on etuna lisäksi, että vesieristeet uusitaan ja kalusteiden paikkaa voi harkita muutettavaksi kylpyhuoneessa.
 K: Voiko kylpyammeen säilyttää, mitä maksaa uusi? V: Tapauskohtaisesti tutkitaan mahdollisuus säilyttää vanhoja kalusteita. Pääsääntöisesti kaikki uusitaan. Uuden arviohinta n. 300 €. Sitä ei kannata ostaa etukäteen.
 K: Pitääkö remontin ajaksi muuttaa pois ja mikä on remonttiaika asuntokohtaisesti? V: Muuttamista suositellaan, mutta ketään ei voi pakottaa muuttamaan, väliaikaiset peseytymistila ja wc tilat tullaan järjestämään. Asuntokohtainen remonttiaika on suunnilleen 10 - 12 viikkoa, mutta vaihtelee kohteen mukaan. Työtä tehdään pääsääntöisesti klo 8 – 18:00 välillä. Sähkökatkokset ovat asuntokohtaisesti lyhyitä.
 K: Miten putket viedään keittiöön? V: Putket tuodaan keittiöön alakaapiston alla. Jos keittiön putket tulevat makuuhuoneesta, pitää kaapit purkaa ja ne asennetaan uudelleen. On mahdollisuus omakustanteisesti uusia kaikki kaapit makuuhuoneessa.
K: Pitääkö verkkokellari tyhjentää? V: Jos siellä menee putkia, verkkokellarit pitää tyhjentää, mutta siitä ilmoitetaan ajoissa ja järjestetään säilytystila tarvittaessa.
 K: Kuinka paljon aikaisin tulee ilmoitus remontin aikataulusta? V: Pari kuukautta ennen.
 K: Mistä löytyy väliaikaisia asuntoja? V: Kotisivulla on nyt muutamia vihjeitä ja joskus urakoitsijallakin on tarjota asuntoja.
 K: Onko keittiö ja kylpyhuone yhtä aikaa remontissa? V: Kyllä. As Oy Degerö K:Hyvitetäänkö poikkeavista laattavalinnoista? V: Asia on taloyhtiön päätettävissä, yleensä ei.
 K: Jos kylppäriremontti on tehty hiljattain, voiko sen säilyttää (uudistetut sähköt ja vesisysteemit, laajennettu kylpyhuone)? V: Asia pitää varmistaa, miten liityntä sopii uuteen linjaan, onko se paloturvallinen jne. Lopullisetsti tilanne katsotaan asuntokohtaisesti ja urakoitsija on mukana tarkastamassa asiaa.
 K: Puhuitte, että kylpyhuoneeseen tulee alaslaskettu katto, kuinka alas se tulee? V: Vapaa huonetila tulee olemaan 2,25 m. Jos eteiseenkin haluaa alaslasketun katon putkituskotelon sijaan, se on mahdollista toteuttaa omakustanteisesti.
 K: Tuleeko asuntokohtainen sähkönmittaus? V: Asuntokohtainen sähkönmittaus on jo olemassa.
 K: Miten energiatehokkuusasiat on otettu huomioon? V: Rättipatterin lämmitys toteutaan edullisella kaukolämmöllä ja sähkölämmityksellä toimivaa lattialämmitystä voi säädellä itse.
 K: Miksi pesutupa säilytetään, onko se tarpeellinen? V: Osakaskyselyssä on toivottu pesutupaa, vaikka suurimmalla osalla on pesukoneet.
 K: Voiko johdot mennä upotettuna eteisessä? V: Kattoon ei voi piikata johtoja, seinissä voidaan erikseen tutkia asia ja sopia siitä tapauskohtaisesti.
 K: Kuinka isot kotelot ovat eteisessä? V: Sähköjohdoille kotelot eivät ole kovin isoja n. 5 c x 10 cm.
 K: Mitä keittiössä tapahtuu, mitä siellä vaihdetaan? V: Kaappeja ei tarvitse irroittaa, ainoastaan pohjalevyt irroitetaan. Jos kuitenkin joudutaan irroittamaan kaappeja, ne asennetaan takaisin paikoilleen.
 K: Saunojen määrät vähenee. Joutuuko osa väestä kävelemään saunaan pitkän matkan? V: Osalla asukkaista kävelymatka pitenee, koska saunojen määrä vähenee 10%. Syy saunojen määrän vähenemiseen on, että saunoja käytetään vähän.
 K: Väheneekö kylmäkellareiden määrä? V:. Kyllä, koska asukaskyselyn mukaan kylmäkellareita ei tarvita kovin paljon.
 K: Väheneekö verkkokellareiden määrä? V: Ei, verkkokellareiden määrä jää ennallaan.
 K: Kuinka pitkä on mahdolliinen evakkoaika? V: Kannattaa varautua n. 10 – 12 viikkoon.
 K: Suunnitellaanko yleiset tilat esteettömismahdollisuudet huomioiden? V: Kyllä liikuntarajoitteiset otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.
 K: Kuka valitsee materiaalit? V: Arkkitehdit valitsevat materiaalit, mutta jokaisella on mahdolllisuus omakustanteisesti tehdä omia valintoja ja sopia niistä asuntokatselmuksen yhteydessä.
 K: Onko mahdollista saada halogeenivalaisimet alaslaskettuun kattoon? V: Kyllä omakustanteisesti, niille tehdään oma koolaus.
 K: Pitääkö verkkokellarit tyhjentää? V: Todennäköisesti pitää tyhjentää.
 K. Jaetuissa suunnitelmissa ei ollut minun kylpyhuonetta, lavuaarin paikka oli eri seinälle, miksi? V: Ihan kaikki vaihtoehdot eivät ole suunnitelmissa tässä vaiheessa.
 K: Miten etenee urakoitsijan valinta ja mikä on saneerausjärjestys? V: Kaikille 6 yhtiölle valitaan yhteinen urakoitsija. Saneerausjärjestys määräytyy myöhemmin yhteistyössä urakoitsijan kanssa.
 K: Ovatko materiaalit hyviä? V: Suunnitelmissa otetaan laatuasiat huomioon. As Oy Jussaarenkuja 4 K: Tuleeko pesukoneelle paikka, jos sitä ei vanhassa kylpyhuoneessa ole? V: Kyllä, tulee.
 K: Voiko rättipatteria joka toimii käyttövedellä käyttää myös lattialämityksessä? V: Periaatteessa se on uusien säädösten vastaista käyttää käyttövettä lattialämmitykseen ja sitä ei sovelleta tässä tapauksessa.
 K: Voiko juuri vaihdettuja hanoja käyttää remontissa? V: Pääsääntöisesti ei voi käyttää, koska tiivisteet menevät remontissa rikki ja tilanne on riski jatkossa mm. takuuasioiden kanssa.
 K: Vaihdetaanko kylpyhuoneen ovet? V: Suunnitteluryhmässä ei päätetty vaihtaa ovia, omakustanteisesti sen voi toteuttaa.
 K: Jos kylpyhuoneessa on ikkuna, voiko tulla alaslaskettu katto? V: Ikkunan kohdalla ei tule alaslaskettua kattoa, mutta muualle tulee.
 K: Puretaanko keittiöitä? V: Ei pureta, kaapin pohjalevy korkeintaan puretaan.
 K: Jos putket kulkevat makuuhuoneen puolella, mitä tapahtuu? V: Kaappi joudutaan purkamaan, mutta se korjataan.
 K: Tarvitseeko astiat tyhjentää? V: Osittain ei paljon.
 K: Pistorasiat kylppäriin? V: Pistorasioita tulee pesukoneelle, peilikaappiin ja omakustanteisesti saa lisää pistorasiapaikkoja.
 K: Tikapuupatterin sijoitus? V: Sijoitus vaihtelee asunnosta riippuen ja asian voi sopia urakoitsijan kanssa, se voi tulla vaikka vanhan patterin tilalle.
 K: Vaikuttaako ilmastointi vetoon? V: Kyllä se saattaa tuntua vedontunteelta.
 K: Onko kaikki pohjapiirrosvaihtoehdot jaetuissa pohjapiirrustuksissa? V: Tässä vaiheessa ei ole ihan kaikkia vaihtoehtoja.
 K: Onko mahdollista sijoittaa pesukone viereiseen huoneeseen? V: Ei voi sijoittaa huoneeseen, jossa ei ole lattiakaivoa.
 K: Voiko kylpyhuonetta laajentaa? V: Jos kylpyhuonetta laajennetaan, siitä pitää tehdä suunnitelma, hyväksyttää taloyhtiöllä.
 K: Pesukone on keittiössä, säilyykö se siellä? V: On riski olla pyykinkone huoneessa, jossa ei ole lattiakaivoa ja asiasta kannattaa keskustella projektin edetessä.
 K; Kaikuvat porroskäytävät, voiko asentaa ääneneristeitä samalla äänen vaimentamiseksi? V: Sisältyy suunnitteluun, sitä pohditaan parhaillaan.
 K: Vesikalusteiden meteli, pieneneekö vai suureneeko? V: Tilanne pysyy varmaan samana, koska seinäeristeisiin ei tule parannuksia. Vanhat hanat ja putket vaihdetaan kyllä uusiin, mutta toisaalta vanhat tukkeutuneet putket saattavat olla hiljaisempia kuin uusi puhdas putki, jossa vesi virtaa liukkaasti.
 K: Saako perushinnalla muita kaakelivaihtoehtoja, maksetaanko ne itse ja milloin, paljonko maksaa? V: Neutraalit värit on valittu, jotta ne sopisivat mahdollisimman monille ja niihin ei ajan saatossa kyllästy. Jos haluaa jonkun muun laattamallin kuin perusvalikoimasta löytyy, voi sellaisen hankkia omakustanteisesti. Seuraavaan kokoukseen tuodaan muutamia lisämalleja perusvalikoimaan.
 K: Koska erillistyöt maksetaan? V: Maksuajankohdasta sovitaan urakoitsijan kanssa.
 K: Voiko saumalaatan värin valita itse? V: Värin voi valita, jos perusväri ei miellytä.
 K: Jos ostan itse, saako hyvityksen? V: Taloyhtiön pitää päättää tämä asia, yleensä ei saa hyvitystä.
 K: Kumpi on suositeltavampi ostan itse tai tilaan urakoitsijalta? V: Sovi urakoitsijan kanssa mitä kannattaa tehdä, urakoitsijan kautta ostettuna materiaaleihin saattaa saada alennuksia.
 K: Miten työaikainen suojaus hoidetaan? V: Urakkaohjelmaan kirjataan työnaikaiset toimintatavat esim. pölyhallinta, suojaseinät ja alipaineistetut työtilat.
 K: Onko putkiremontti pölytön? V: Putkiremontti ei voi olla kokonaan pölytön, asia sovitaan urakkaneuvottelussa, ja sitä valvotaan, herkemmät laitteet suojataan.
 K: Voiko asua, jos remonttia tehdään naapurissa? V: Voi asua, mutta remontin ääniä kuuluu klo 8-18 ma – pe.
 K: Mikä tulee olemaan projektin hinta? V: Tässä vaiheessa ei tiedetä, hankesuunnitelmassa arvio 550 – 900 €/ neliö, kesäkuussa tiedetään hinta.
 K: Loppusiivous? V: Loppusiivous tehdään siinä määrin, että asukas pystyy muuttamaan.
 K: Voiko jättää taulu TV:n , muun elektroniikan ja sohvat paikoilleen? V: Vaikka tehdään kaikki suojaustoimenpiteet, tulee tilanteita että hienorakeinen pöly laskeutuu ympäristöön. TV ja elektroniikka kannattaa suojata.
 K: Onko asunnon ovet auki remontin ajan? V: Porroskäytävän alaovi on aina lukossa, asuntojen ovet ovat työaikana auki.
 K: Onko asukasturvallisuus taattu? V: Voi suhtautua luottavaisesti. Työmiehet ovat yleensä luotettavia, vahtivat työmaata ja kulkijoita. Jos varkauksia on tapahtunut muissa projekteissa, varkaudet ovat olleet yleensä talon sisäisiä.
 K: Keittiön kaappiremontti, voiko tehdä yhteishankintoja, miten edetä? V: Jaetussa ohjeissa on vastaus tähän, selvitellään yksilölliset tarpeet ja kysytään yhdessä urakoitsijalta tarjous, saadaan hyvä tarjous. Asukaskyselyssä oli 50 % kiinnostunut keittiöremontista, RK-ryhmä ei ole aktiivisesti kilpailuttamassa tätä, asia otetaan myöhemmin urakoitsijan kanssa puheeksi.***
 K: Jos haluaa keittiöremontin vesipisteiden siirron, miten pitää menetellä? V: Pitää ottaa urakoitsijaan yhteys ja sovitaan asian käytännössä.
 K: Pitääkö vastike maksaa remontin aikana? V: Kyllä.
 K: Miten menetellään, jos haluaa vaihtaa keittiön tiskialtaan? V: On tärkeää merkitä huoneistokohtaiseen kyselylomakkeeseen tahtotila/toiveet.
 K: Jos jokin menee rikki, korvaako taloyhtiö? V: Kyllä.
 K: Meneekö keittiöremontti samalla? V: Kyllä, on tärkeää merkitä huonestokohtaiseen kyselylomakkeeseen tahtotila/toiveet. Asukas pyytää tarjouksen ensisijaisesti taloyhtiön valitsemalta urakoitsijalta.
 K: Jos remontti alkaa 2013 , tehdäänkö päätökset vasta sllloin? V: Kyllä. Laajasalontie 27 K: Miksi uusitaan sauna ja pesutila tässä yhtiössä? V: Käyttöaste on matala, asukastiedustelussa on kyselty toiveita ja suunnitelmat on tehty niiden pohjalta. Yhtiökokouksessa pitää päättää tämäkin asia.
 K :Mennäänkö muihin huoneisiin? V: Jos tekniikkahormi on makuuhuoneen puolella, pitää mennä makuuhuoneisiin.
 K: Työtilat, voiko käyttää tavaroiden säilytykseen? V: Urakkaohjelmassa ilmoitetaan mahdollisista tyhjennyksistä, mitä pitää suojata, työskentelyalueet suojataan pölyn leviämiseltä.
 K: Asukasturvallisuus, miten se hoituu? V: Voi suhtautua luottavaisesti. Työmiehet ovat yleensä luotettavia, vahtivat työmaata ja kulkijoita. Jos varkauksia on tapahtunut muissa projekteissa, varkaudet ovat olleet yleensä talon sisäisiä. Jokaisella työntekijällä on henkilökortti, ja ulkopuoliset ”heitetään” ulos.
 K: Voiko asua remontin aikana? V: Muuttamista suositellaan. Ketään ei voi pakottaa poistumaan, väliaikaiset wc tilat ja peseytymistilat järjestetään, sähkökatkokset kestävät korkeintaa työpäivän ajan. Jos on yötöissä ja pitää nukkua päivällä, saattaa tulla vaikeuksia.
 K: Uusitaanko keittiön putket, pitääkö kaappeja purkaa? V: Kyllä, putket uusitaan keittiön tiskiallaskaapin alapohjan kautta, yleensä ei tartte irrottaa kaappeja.
 K: Kylpyhuoneeni on hiljattain uusittu vesieristeisiin asti, voiko sen säilyttää? V: Nämä asunnot tutkitaan tapauskohtaisesti, asukaskatselmuslomakkeessa pitää mainita tästä.
 K: Suihkuallas ja muut oman valinnan mukaiset perussuunnittelusta poikkeavat kalusteet – missä voin tutkia niitä? V: Esim K-Rauta, valintaa ja ostamista ei kannata tehdä vielä ennen projektin alkamista, mittavirheen mahdollisuus!!
 K: Mitä pitää tyhjentää, suojata? V: Urakoitsijasta riippuu miten menetellään, urakoitsija antaa ohjeet.
 K: Uusitaanko kylmäkellari- onko päätöstä? V: Mitään ei ole päätetty, projekti on suunnitteluasteella. Vastauksissa melko moni ilmoitti, että ei tarvitse kylmätilaa, mutta mitään muutakaan käyttöä ei ole keksitty. Asunto-osakeyhtiön sääntömääräinen kokous järjestetään ennen ylimääräistä kokousta ja päätös tehdään siellä.
 K: Oven paikka näyttää olevan siirretty, miksi? V: Ihan kaikkia kylpyhuoneversioita ei ole vielä tässä vaiheessa suunnittelukuvissa joten kuva ei ole asukkaan oma.
 K: Onko kellaritilat käytössä remontin ajan? V: Kellaritilat pitää tyhjentää hetkeksi konttiin tai muuhun ohjeistettuun paikkaan asbestipurun ajaksi.
 K: Miksi viemäri pitää siirtää? Muita vaihtoehtoja? V: Vanhat vaakaviemäriputket kulkevat kantavassa osuudessa betonissa, koska ne ovat paikallavalettuja. Kantavaa rakennetta ei voida purkaa. Vapaa tilaa jää kylppäriiin 2,25m.
 K: Miksi ei pinnoiteta? V: Päätös on tehty tehdä suunnitelma perinteisellä menetelmällä, kustannuspuolella on tehty tutkimuksia, joissa sukkamenetelmä on kalliimpi.
 K: Aikataulutus ja valvonta, sanktiot – miten otetaan huomioon? V: Kun urakkasopimus on tehty, yleisissä sopimusehdoissa on määritelty sanktiot, aikataulua valvotaan ja seurataan 2-3 vk välein työmaakokouksissa, Sanktioiden määrät on määritelty sopimusehdoissa. Porraskohtaiset välitavoitteet määritellään ja sakot ovat melko merkittäviä urakoitsijalle. Tarjouksessa kysytään aikatauluehdotukset. Tällaisissa hankkeissa on kunnolliset urakoitsijat ja heillä on hyvät tuotannonohjausjärjestelmät.
 K: Kuinka kauan yhdessä asunnossa työskennellään? V: n. 3 kk
 K: Uusitaanko keittiöt? V: Keittiöremontti ei kuulu projektiin, urakoitsija on varmaan kiinnostunut ja sieltä saa myös tarjouksia, siitä tullaan neuvottelemaan urakoitsijan kanssa. Ilmoita huoneistokohtaisessa kyselylomakkeessa toiveesta. Ei kannata uusia tässä vaiheessa etukäteen ennen urakoitsijan valintaa, joka tapahtuu kesälomien jälkeisenä ajankohtana.
 K: Voiko asua kotona remontin ajan? V: Jos on mahdollista muuttaa työn ajaksi pois, suositellaan muuttoa.
 K: Mistä kaikkialta löytyy asbestia? V: Putkieristeissä on asbestia, ja purkutyö tehdään hyvin eristettynä ja alipaineistettuna.
 K: Mihin posti menee? V: Riippuu, miten urakoitsija järjestää asian, jotkut urakoitsijat tuo lukitut postilaatikot. Asiasta voi sopia myös Itellan kanssa.
 K: Jos on oma pesukone, miten pyykki kuivatetaan? V: Tikapuupatteri asennetaan kylpyhuoneeseen. Muuta kuivatussysteemiä ei ole suunniteltu. Voi hankkia itse telineen ja pyytää urakoitsijaa asentamaan sen omakustanteisesti.
 K: Pitääkö pesukone siirtää itse? V: Asukas merkitsee kaikki säilytettävät tavarat ja urakoitsija irrottaa ne ja siirtää muualle asuntoon ja takaisin. Takaisinkytkeminen on asukkaan omalla vastuulla. Urakoitsija ei ota vastuuta kuivuneista letkuista. As Oy Aarholmankuja 4 K. Voiko omassa asunnossa asua heti, kun oma huoneistolinja on valmis? V: Voi asua, mutta äänihaittaa on olemassa, koska muissa linjoissa on remontti käynnissä.
 K: Kuinka kauan vesi ja viemäri on poikki asunnosta? V: Kannattaa varautua 10-12 viikkoon.
 K: Tuleeko putket pinta-asennuksena, näkyykö allaskaapin sisällä putket? Voiko kaapin korvata laatikoilla? V: Tulee pinta-asennuksena. Voi olla hankala löytää sopivia laatikoita, mutta jos löytyy vaihtoehto, siitä voi kertoa huoneistokohtaisessa lomakkeessa.
 K: Mitä tapahtuu vanhoille putkille? V: Vanhat putket tyhjennetään ja täytetään jonkin verran sekä päät suljetaan. Pystyhormeista osa puretaan.
 K: Jos haluan laajentaa kylpyhuonetta, miten se tapahtuu ja miten se hinnoitellaan? V: Laajentaminen tai muu vastaava - > rakennusliike antaa tarjouksen ylimääräisestä työstä asukkaalle. Kirjallinen tarjous peruspaketin ylimenevästä osuudesta. Asia kannattaa hoitaa suunnittelijoiden kautta. Jos useampi haluaa laajentaa samantyyppistä kylpyhuonetta, kannattaa tehdä yhteishanke. Äänitekninen selvitys pitää tehdä aina ja taloyhtiö antaa erikseen luvan suunnitelmalle.
 K: Missä vaiheessa otetaan suunnittelijaan yhteyttä? V: Ensin yhtiöt tekevät päätöksen rakentamisesta ja sitten voi ottaa yhteyden suunnittelijoihin.
 K: Sähkötyöt - mistä vedetään? V: Pieni kotelo tulee kiertämään asunnon sisällä kylpyhuoneeseen ja keittiöön (esim. 3-vaihevirta).
 K: Miksi sähköjä ei saada vanhoihin putkiin? V: Erittäin ongelmallista, ovat valun sisällä ja on yleensä tulee hankaluuksia ja yllätyskuluja.
 K: Jos tekee keittiöremontin, miten menettelen tämän oman projektin kanssa? V: Kun yhtiöt ovat tehneet päätöksen rakentamisesta, sovitaan omasta remontista urakoitsijan (purku ja rakentaminen). Asia sovitaan valittavan asukaspalveluinsinöörin kanssa.
 K: Siirtyykö TV antennipistorasia? V: Pistorasiat tulevat samoille paikoille uusilla järjestelmillä . Jos haluaa itse muutoksia, voi pyytää paikkojen siirtoa tietyissä rajoissa. Erityishinnalla voi lisätä määrää. As Oy Jussaarenkuja 1 K: Mitä tapahtuu keittiössä? V: Keittiölinja avataan myös ja se uusitaan.
 K: Jos putkilinja menee makuuhuoneen puolella? V: Osa kaapistoryhmästä pitää purkaa makuuhuoneessa, remontin jälkeen asennetaan uusi samankaltainen kaappi remonttihintaan sisältyen rikkoutuneen tilalle. Voi omakustanteisesti uusia koko kaapiston.
 K: Tuleeko astianpesukoneelle hana, vaikka ei ole astianpesukonetta? V: Hana laitetaan tulpattuna vaikka sillä ei ole käyttöä.
 K: Sähköt on poikki koko urakan ajan - pitääkö paikkansa? V: Pisimmät sähkökatkoajat tulevat keskuksien vaihdosta. Katkokset eivät saa olla työpäivää pidempiä. Pakastin kannattaa tyhjentää.
 K: Kauanko vesi on poikki? V: Vesi on poikki huoneistoista koko linjan työskentelyn ajan. Yleinen vesipiste, yleiset WC- ja peseytymistilat järjestetään.
 K: Voiko asunnossa asua? V: Periaatteessa kyllä, mutta ei -> suositellaan muuttoa jos mahdollista.
 K: Pintaputket - minkänäköisiä? V: Kromattuja, 12- 10 mm halkaisijaltaan.
 K: Miten tavarat huoneistossa pitää suojata? V: Aloituskatselmuksessa urakoitsija yleensä määrittelee suojaustarpeet ja antaa ohjeita tavaroiden sijoittelusta. Olohuoneessa käydään vain antennipistorasian takia, n. 1 m pitää olla vapaata tilaa työmiehelle antennipistorasian läheisyydessä.
 K: Järjestääkö urakoitsija oman infotilaisuuden? V: Kyllä
 K: Miten pöly leviää? V: Työalueet on eristetty suojaseinillä ja osittain alipainoistettu, mutta pölyltä ei voi kokonaan välttyä. Herkät tavarat kannattaa suojata.
 K: Kylpyhuoneen kalusteet, kuka tekee valintoja? V: Suunnitteluryhmässä arkkitehdit ovat esittäneet vaihtoehtoja ja RK-ryhmässä As Osakeyhtiöiden edustajat ovat valinneet. Peruslaatutaso on pidetty mielessä ja se että valinnat olisivat mahdollisimman neutraaleja kaikille 400 asunnolle. Voi tehdä omia samanhintaisia valintoja tai omakustanteisesti kalliimpia valintoja. Asiasta mainittava huoneistokohtaisessa kyselylomakkeessa.
 K: Kun urakkasopimukset tehdään, pääseekö osakkaat osallistua valintaan? V: Asukkaat päättävät ylimääräisessä yhtiökokouksessa antaa hallitukselle valtuudet tehdä päätös, urakkasopimus ei ole julkinen. Muuta infoa asiaan liittyen: Urakkasopimuksessa on määritelty ehdot, viivästymissakot ja muut sanktiot. Siinä on välitavoitteita, porraskohtaisia välitavoiteita, lopullinen tavoite. Jos viivästystä tapahtuu, tulee sanktioita. Sakko on sen verran tuntuva, että urakoitsija ponnistelee aikataulun sujumisen suhteen. Tarjousvaiheessa pyydetään realistinen aikataulu. Laadunvalvonta on määritelty urakkasopimuksessa. Hallitus tekee taloyhtiölle urakan, huoneistokohtaista näkökulmaa ei ole olemassa. Materiaalit ja tarvikkeet valitaan taloyhtiön näkökulmasta.
 K: Kun talo on remontissa tyhjä, miten turvallisuus taataan? Miten perintösohva säilyy? V: Asuntokatselmuksessa voi kysyä tästä sohvan tms. suojaamisesta. Porrashuoneen alaovi on työaikana lukittuna, siihen tuodaan koodilukko työmiehille. Asuntojen ovet auki, jotta sähköletkuilla voidaan vetää sähkö sisälle, asunnon sähköä ei käytetä. V: Varkaustapaukset Varkaat on yleensä historiassa oman talon väkeä. Työmiehet ovat tarkkoja ja kaikilla liikkujilla pitää olla kuvalliset kulkuluvat. Kaikki kulkijat rekisteröidään mestarinkopin kautta. Jos on erityisen arvokasta, laita lukittuun kaappiin – tilaisuus tekee varkaan Jos tapahtuu varkaus, tehdään rikosilmoitus,. Jos rakennusliike aiheuttaa vahinkoa, rakennusliike korvaa.
 K: Miten posti hoidetaan? V: Eri käytäntöjä, rakennusliike antaa erillsohjeet (laatikko tai postinkääntö/talteenottaminen)
 K: Vaihdetaanko pistorasiat? V: Vain märkätilojen pistorasiat uusitaan ja koko huoneiston sähköt tulevat olemaan vikavirtakytkimen takana jatkossa. Muita pistorasioita ei uusita. Voi sopia omakustanteisesta omasta projektista.
 K: Antennisysteemit ja telesysteemit? V: Antennijärjestelmä uusitaan, kuituverkkomahdollisuus toteutetaan.
 K: Pistorasiaa keittiöön? V: Astianpesukoneelle ja liedelle tulevat omansa.
 K: Jos kylpyhuoneremontti on tehty hiljattain? V: Tilanne katsotaan tapauskohtaisesti, miten liitännät onnistuu uuteen systeemiin ja mitä mahdollisesti voisi säilyttää. Huoneistokohtaisessa katselmuksessa tutkitaan tilanne.
 K: Onko kylpyhuoneen 56 cm allas liian iso pieneen kylpyhuoneeseen? V: Yleensä tulee valituksia, että on liian pieni pesuun. Suunniteltu malli on pyöreälinjainen, siro malli.
 K: Onko urakkatarjoukset yhtiökohtaiset? V: Asuntojen osalta koko summa jaetaan neliöiden mukaan ja siitä muodostuu yhtiökohtaiset osuudet.
 Taloyhtiöt, jotka teettävät pesutupia tai saunoja maksavat ne yksin ja ne eivät sisälly yhteiseen osuuteen. Pienet talot hyötyvät eniten yhteishankkeesta. Jos verrataan, että kaikki tekisivät eriksen remontit, suunnittelussa säästetään 30 % ja rakentamisessakin merkittävästi. Yhteishankkeet ovat taloyhtiöille halvempia ja rakentajalle helpompia. Hankesuunnittelu on työkalu, jonka perusteella tehdään päätöksiä. Ajatus on lähtenyt liikkeelle alueen sisältä ja siinä voidaan yhdistää voimat mm. pihahankkeissa. | Väliaikaisia asuntomahdollisuuksia Helsingin Sosiaalivirasto: tutustu tiedotteeseen "Remonttiajan asuntoja ikäihmisille Helsingissä". Linkki PDF-tiedostoon >>
 Helsingin Sosiaalivirasto: tutustu tiedotteeseen "Vuokra-asuntoja Helsingissä". Linkki PDF-tiedostoon >>
 Huoneistohotelli Gella Oy-väliaikaiseen asumiseen >> Bornholm Development Oy >>
 FORENOM HELSINKI >>
 Jos sinulla on tietoa väliaikaisista asunnoista, ilmoita niistä tiedottajalle:
050 576 2692 |